Bahan-Bahan:
- Bahan untuk di kisar halus
- 2 sudu Cili Giling Azryma
- 1 labu bawang besar di belah 4.
- 1/2 inci belacan
- 1 sudu minyak masak
- Bahan-bahan lain
- 1/2 senduk minyak (utk tumis)
- bawang merah dan bawang putih racik/tumbuk (utk tumis)
- 2 keping asam gelugur (jus asam jawa pun boleh)
- petai 5-10 keping (ambil isi)..kalau nak guna kulit pun bleh kalau petai muda..hiris nipis2
- ikan bilis 1 genggam
- 1 labu bawang besar hiris nipis bulat2
- garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak..tumis bawang sampai naik kekuningan,masukkan bahan yg dibland..tumis sampai naik bau/pecah minyak..
- Masukkan asam keping/jus asam jawa
- Masukkan petai dan ikan bilis.tambahkan garam dan gula, last skali masukkan bawang besar yg dihiris bulat2..
Tips:
kalau nak lagi sedap dan berlemak masukkan 1 senduk pati santan pekat akhir sekali..biarkan seketika sebelum padamkan api
0 ulasan:
Catat Ulasan