Selasa, 8 Julai 2014

Sambal Petai Ikan Bilis

Bahan-Bahan:

Bahan untuk di kisar halus
  • 2 sudu Cili Giling Azryma
  • 1 labu bawang besar di belah 4.
  • 1/2 inci belacan
  • 1 sudu minyak masak
Bahan-bahan lain
  • 1/2 senduk minyak (utk tumis)
  • bawang merah dan bawang putih racik/tumbuk (utk tumis)
  • 2 keping asam gelugur (jus asam jawa pun boleh)
  • petai 5-10 keping (ambil isi)..kalau nak guna kulit pun bleh kalau petai muda..hiris nipis2
  • ikan bilis 1 genggam
  • 1 labu bawang besar hiris nipis bulat2
  • garam dan gula secukup rasa


Cara Penyediaan:

  1. Panaskan minyak..tumis bawang sampai naik kekuningan,masukkan bahan yg dibland..tumis sampai naik bau/pecah minyak..
  2. Masukkan asam keping/jus asam jawa
  3. Masukkan petai dan ikan bilis.tambahkan garam dan gula, last skali masukkan bawang besar yg dihiris bulat2..
Tips:
kalau nak lagi sedap dan berlemak masukkan 1 senduk pati santan pekat akhir sekali..biarkan seketika sebelum padamkan api

0 ulasan:

Catat Ulasan